Prettig, niet-overheersend en op elke gelegenheid afgestemd

Wanneer je zoekt naar akoestische livemuziek voor op een bruiloft of andere gelegenheid, kan een volledig versterkte band als snel teveel zijn. Met akoestische muziek weet je zeker dat de gasten elkaar kunnen blijven verstaan. Wat verder belangrijk is bij het zoeken naar live muziek en welke opties er allemaal zijn lees je in dit artikel.

Ten opzichte van versterkte muziek

Wanneer je denkt aan akoestische muziek komt misschien het beeld in je op van een gitarist die langs de tafeltjes van een terras loopt en zijn romantische gitaarklanken de avondlucht in stuurt. Bij versterkte muziek denk je al snel aan een groot concert of festival. Er zijn echter talloze tussenvormen te vinden en vaak is de scheidslijn tussen akoestische en versterkte muziek minder abrupt dan we denken.

Akoestische muziek: In de pure vorm is dit muziek die geen gebruikt maakt van elektronische versterking. Denk daarbij aan een viool, piano of gitaar.

Semi-Akoestische muziek: Dit is in de basis muziek die (licht) versterkt is om het geluidsniveau geschikter te maken voor de gelegenheid. Denk hierbij aan een piano – zangeres duo waarbij de zangeres een microfoon gebruikt. Een ander voorbeeld is een akoestisch gitaar duo die hun gitaren uitversterken via een geluidsysteem.

Versterkte muziek: Vaak gaat het bij versterkte muziek om een band met elektrische gitaren en een drumstel. Ook hierbij is het geluidsniveau aan te passen op de gelegenheid, maar ligt het uitgangsgeluidsniveau hoger dan bij akoestische of semi-akoestische muziek.

Akoestische muziek voorbeeld: Just The Two Of Us

Een voorbeeld van akoestische livemuziek is hiernaast te vinden. In dit fragment speel ik het nummer Just The Two Of Us. De microfoon en uitversterkte gitaar maakt dat het om een semi-akoestische uitvoering gaat. Zie de volgende pagina’s voor meer info en liedjes: Ceremoniemuziek top 10 en Homepage

Akoestische muziek via Ceremoniemuziek.nl

Wanneer ik word gevraagd om muziek ten gehore te brengen op een bruiloft of andere gelegenheid kijk ik altijd eerst wat de precieze setting is. Als het om een klein gezelschap gaat of ruimte met een galmende akoestiek kan het soms voldoende zijn om alleen een akoestische gitaar mee te nemen en verder helemaal onversterkt op te treden. Wanneer het echter om een iets grotere gelegenheid gaat waarbij er ook wordt gepraat zoals bij een receptie, is het vaak beter om semi-akoestisch op te treden. Het geluidsniveau kan ik dan ter plekke af stemmen op de dag zelf aan de wensen van de opdrachtgever. Voor vragen en contact ben ik altijd te bereiken via ons contactformulier.