Drie tips

Waarom raakt een pianosonate van Beethoven de een, terwijl een ander kippenvel krijgt van een stevig rocknummer? Juist. Omdat smaken verschillen. Toch loopt er bij vrijwel iedereen een muzikale rode draad door het leven. Of dat in de vorm is van een bepaalde artiest, een genre, of specifieke compositie maakt eigenlijk niet uit. Muziek dient namelijk als een kapstok waar we onze herinneringen en bijzondere momenten aan ophangen. Omdat jullie bruiloftsceremonie ook onderdeel wordt van een prachtige herinnering – jullie trouwdag – mag daar de muziek niet ontbreken. Bruiloftsgitarist en -zanger Khalil Toumi geeft een aantal tips voor de muziekkeuze van een trouwceremonie.

Tip #1: Kies een nummer dat jullie verbindt

Is er een nummer dat voelt als de soundtrack van jullie film? Kan je het nummer voor de geest halen dat jullie hoorden tijdens jullie eerste ontmoeting? Of tijdens jullie eerste date? Misschien tijdens jullie eerste vakantie samen? Of is er een nummer dat jullie beide als guilty pleasure op een blaadje schreven tijdens een persoonlijkheidsquiz? Komt er al een titel naar boven? Top! Dit is een nummer dat jullie sowieso kunnen gebruiken tijdens de ceremonie.

Andere vragen die jullie elkaar kunnen stellen zijn. Welke concerten hebben we samen bezocht? Welk genre hoort bij ons? Welke artiest spreekt ons beide aan? Door dit soort vragen aan elkaar te stellen hebben jullie al gauw een liedlijst voor de ceremonie.

Tip #2: Bestudeer de liedtekst

Kijk voordat je beslist over de liedjes tijdens de ceremonie eerst eens even goed naar de lyrics. Wanneer je eindelijk de ring bij je geliefde om de vinger schuift wil je alles behalve een nummer over liefdesverdriet horen. Is er een lied dat qua tekst niet helemaal past, maar wel precies die sfeer overbrengt die jullie in gedachten hebben? Vraag dan jullie zanger of zangeres om de tekst aan te passen. Vaak kost dit weinig moeite en kunnen een paar aanpassingen de tekst al geschikt maken voor jullie huwelijksvoltrekking.

Tip #3: Ga voor livemuziek

Livemuziek tijdens jullie ceremonie is onmisbaar. Of jullie voorkeur nu uitgaat naar een solo pianist, strijkkwartet, jazzband of singer-songwriter, er zijn zat goede muzikanten en artiesten die staan te popelen om jullie huwelijksdag compleet te maken. Livemuziek is behalve sfeervoller dan een playlist ook praktischer: een artiest kan namelijk inspelen op onverwachte gebeurtenissen. Duurt het tekenen van de akte iets langer dan gepland? Geen probleem. De muzikant zet nog een couplet en een refrein in en de ongemakkelijke stilte is vermeden. Ook gebeurt het wel eens dat de techniek tijdens de ceremonie niet meewerkt. Het plotseling stoppen van de muziek is een flinke mood-killer en kan voorkomen worden door een livemuzikant te nemen.

Als jullie eenmaal de nummers en de volgorde hebben gekozen, de liedteksten hebben doorgenomen en een muzikant hebben gevonden rest er nog één belangrijke vraag. Worden de nummers van begin tot eind gespeeld, of mogen deze ingekort worden? Mijn tip hiervoor is simpel. Is het een nummer met een bijzondere lading, laat het dan in z’n geheel uitklinken. Zo niet, kies er dan voor om het nummer wat in te (laten) korten. Zo blijft de ceremonie vloeiend doorlopen en voelt iedereen zich op zijn gemak.

Gerelateerde informatie:

Ceremoniemuziek top 10 liedjes

Liedjes Ceremonie Bruiloft 20203

Nummers voor tijdens de entree

Livemuziek Trouwceremonie

Foto: Madelon Tijdink Photography